Hij: “Ik kan het verkeerd voor hebben, chérie, maar ik denk dat er dit jaar verkiezingen zijn in Kortrijk.”

Zij: “Hier in Gijzelbrechtegem ook hoor schat, 2018 is voor àlle gemeenten een verkiezingsjaar. Maar waarom denk jij speciaal aan Kortrijk?”

Hij: “Ik zit hier bij mijn zus te bladeren in de stadskrant van Kortrijk, van januari. Het stadsmagazine opent met een grote foto van de burgemeester, zijn echtgenote en hun lieve kleine dochter. Lijkt toch wel een beetje op de start van een verkiezingscampagne, niet.”

Zij: “Ach schat, het zijn kwade tongen die zoiets beweren. Het is vermoedelijk een vriendelijke nieuwjaarswens voor alle Kortrijkzanen.”

Hij: “Ik weet dat nog zo niet. De nieuwjaarswens gaat niet zozeer over gezondheid en beste wensen of zo. Er staat als titel: 2018, HET JAAR VAN ‘10 GROOTE OPENINGEN’. En de tekst gaat over de aankondiging van vijf openingen van pleinen en vijf openingen van gebouwen, gespreid over het hele jaar 2018.

Zij: “Schat, je bent een beetje jaloers, denk ik. Wie steekt er nu niet graag veel bonte pluimen op zijn hoed in het jaar van de verkiezingen?”

Hij: “Mijn zus zegt dat de stadskrant vroeger daarvoor nooit gebruikt werd en dat er nooit foto’s van politici in mochten staan. De toenmalige oppositie, nu meerderheid, keek daar streng op toe.”

Zij: “Schat, de tijden zijn veranderd. Je zus heeft blijkbaar een zure oprisping.”

Hij: “Ja, ze is een beetje kwaad omdat er alleen over openingen wordt gesproken en niet over sluitingen.”

Zij: “Sluitingen?”

Hij: “Chérie, het Broelmuseum is gesloten, de Groothandelsmarkt moet weg, het Erfgoedhuis en de Berg van Barmhartigheid worden verkocht, de zwembaden Mimosa en Magdalena verdwijnen, het gemeentehuis van Bellegem is al weg, dat van Aalbeke en de brandweerkazerne worden ook verkocht, er wordt gesnoeid in de bibliotheekfilialen, er zijn al bijna honderd personeelsleden ‘afgevloeid’, de dienst Bevolking in de deelgemeenten is zo goed als verdwenen,… en zo, zegt mijn zus, kan ze nog een tijdje doorgaan.”

Zij: “Ventje, weet je wat ik zeg? Je kan het ene maar openen als je het andere gesloten hebt. Anders is de stadskas straks leeg. En dan moeten de belastingen verhoogd worden.”

Hij: “Je hebt gelijk, chérie, zoals altijd. Er staat in de stadskrant inderdaad met zoveel woorden dat de belastingen niet verhoogd zullen worden dit jaar. Ik vind dat vanwege het stadsbestuur een héle straffe belofte in het jaar van de verkiezingen.”

Zij: “Schat, de ironie druipt er nu toch een beetje te veel van af.”

Hij: “Okee chérie. Ik kom direct terug naar Gijzelbrechtegem. Wil je dat ik die stadskrant voor je mee breng?”

Zij: “Laat maar. Nooit slechte voorbeelden volgen, schat! Doei!” 

Lees de reacties ()
Lees de reacties () Verberg reacties