Zij: “Meneer, meneer, meneer, a.u.b meneer. Mag ik u iets vragen?”

Hij: “Mevrouw? Kan ik u helpen?”

Zij: “Ik kom van Gijzelbrechtegem, meneer en ik moet naar de Kapucijnenstraat, naar de Budascoop, mijn kleinkinderen ophalen. Hoe geraak ik daar?”

Hij: “Oei, mevrouw. Dat wordt hogere verkeerskunde! Kent u Kortrijk een beetje?”

Zij: “Een heel klein beetje. Mijn kinderen zijn alle drie in het Hospitaal geboren, maar dat is al een hele tijd geleden.”

Hij: “Kijk, mevrouw. U staat nu op de Grote Markt. Eigenlijk bent u heel dicht bij de Kapucijnenstraat: naast het stadhuis de Leiestraat in, over de brug rechts en onmiddellijk links en u bent er.”

Zij: “Oh, wat een geluk.”

Hij: “Helaas mevrouw. U màg de Leiestraat niet in. U mag ook de Leiebrug niet over. En u mag ook niet langs het Hospitaal…”

Zij: “Aha! En dan?”

Hij: “Ik zou graag zeggen: heel simpel mevrouw, maar dat is het helaas niet. U kunt de Grote Markt alleen verlaten langs de Rijselsestraat. Rij tot aan de rotonde van het Robbeplein en neem daar de tweede afslag, de Koning Leopold I-straat. Op het einde gaat u naar links, de Burgemeester Nolfstraat. Dan de eerste rechts, de Edmond de Praterestraat, langs het gerechtsgebouw. Dat is een korte straat. Ga dan weer rechts, de Hendrik Beyaertstraat en neem de eerste links, de Paleisstraat. Buig in die straat links mee en je komt op de Beheerstraat. Nu ben je op de goede weg. Rij rechts de Beheerstraat op, ga over het water (dat is de Gerechtshofbrug) en neem dan de tweede straat rechts, de Rekolettenstraat. Rij die maar gerust tot het einde. Nu ben je aan het Sint-Amandsplein. Ga nu weer rechts de Overleiestraat in. Rij tot u weer aan het water komt. Ga over de ophaalbrug. Hopelijk staat die niet omhoog! Over die brug, de Budabrug, bent u in de Budastraat. De eerste straat links is de Kapucijnenstraat, uw bestemming. Maar… die mag u van die kant niet in, want eenrichtingsverkeer! Rij dus nog een beetje door en ga vlak voor de Leiebrug links, dat is de Broelkaai. Rij niet rechtdoor anders komt u weer op de Grote Markt, uw vertrekpunt. In de Broelkaai neemt u de eerste straat links, dat is de Kapucijnenstraat. Als ik een cynicus was zou ik zeggen: voilà, u bent er al!”

Zij: “Amai. Wat een doolhof voor een bezoeker. Dat is inderdaad hogere verkeerskunde. U hebt toevallig geen stadsplan bij u om mij te oriënteren?”

Hij: “Jawel, mevrouw. Het meest recente zelfs, van 2017. Je krijgt het cadeau. Maar de rijrichtingen op het plan kloppen al niet meer. Het stadbestuur heeft de Leiebrug nog maar recent ‘geknipt’, overigens zonder enig overleg met de bewoners daar. Het Buda-eiland, zo zeggen ze, moet verkeersluwer worden.”

Zij: “Op die manier zullen ze daar ongetwijfeld in slagen… Als ik uw uitleg hoor en uw plan bekijk: wat een uitnodiging om sluikwegen te gebruiken! Wat een omweg! Wat een nutteloos brandstofverbruik! Wat een tijdverlies!”

Hij: “Tijdverlies? Ah neen, mevrouw, volgens de burgemeester op WTV duurt de hele weg die ik daarnet beschreef maar twéé minuten. Hij heeft het zelf berekend, zegt hij.”

Zij: “En gelooft u uw burgemeester, meneer?”

Hij: “Als Kortrijk spreekt moeten wij zwijgen, hé mevrouw. Allez, nog een goede reis in onze klimaatstad. Ik hoop dat u het vindt. Doei.”