Zij: “Ja, ’t is absoluut zeker, het politiegebouw aan de Oude-Vestingstraat wordt verkocht. De gemeenteraad heeft dat beslist.”

Hij: “En bel je mij daarvoor op?”

Zij: “Ja, chérie, omdat ik een beetje ongerust ben.”

Hij: “Ongerust?”

Zij: “Ja, want ik vraag me af waar we dan naartoe moeten als er iets gebeurt op de Grote Markt of in de Burgemeester Reynaertstraat of aan het station of als mijn fiets gestolen is.”

Hij: “101 bellen zeker?”

Zij: “Zeker en vast, chérie, maar meestal zeggen ze dan dat je naar het politiekantoor moet komen. Voor de aangifte. En als dat kantoor er niet meer is?”

Hij: “Ze gaan toch wel een klein kantoortje houden in het centrum zeker, een antenne zogezegd?”

Zij: “Neen, chérie, dat gaan ze niet. De CD&V heeft dat wel met aandrang gevraagd in de gemeenteraad. Maar de burgemeester heeft het nog eens duidelijk gezegd: weg is weg en iedereen moet maar naar het nieuwe politiekantoor gaan ergens aan het Piroen, in de omgeving van de Drie Hofsteden. Zie je mij daar al naartoe pikkelen als mijn fiets op het Schouwburgplein gestolen is?”

Hij: “Ja, dat is algauw drie kilometer zeker? Toch een beetje raar dat er in het centrum van een centrumstad geen aanspreekpunt meer zal zijn. Maar ik heb een idee! Zouden ze in de kiosk op de Graanmarkt een paar agenten een plaatsje kunnen geven? Ik denk dat bewoners en bezoekers daarmee gediend zouden zijn.”

Zij: “Het antwoord is helaas neen. Alles moet naar het nieuwe politiegebouw. ’t Is bijna klaar zeggen ze. ’t Ligt wel erg ver, maar naar het schijnt wordt het een juweeltje voor de politie. Hopelijk ook voor de bezoekers.”

Hij: “Ja, schat, dàt moet je toch toegeven. Daar heeft het stadsbestuur een mooi koopje gedaan. 9.000.000 euro voor een zeer groot schoolgebouw. Een beetje opkalefateren en voilà een goedkoop nieuw politiekantoor.”

Zij: “9.000.000 euro? Chérie, dat is een misverstand. Ze hebben 9.000.000 miljoen gegeven voor het gebouw en pas achteraf vastgesteld dat ze het volledig moesten afbreken en dat het vol asbest zat. Maar niet getreurd. Een volledige nieuwbouw ging maar 15.000.000 euro kosten. Maar volgens de laatste berekening zitten ze nu al aan 38.000.000 euro. Van vijftien naar achtendertig miljoen, dat is een stijging van 253%! Wat zou een brave huisvader zeggen als hij met  zijn architect overeenkomt  een huis te bouwen voor 250.000 euro en bij de oplevering een factuur krijgt van 632.000 euro?

Hij: “Dat wist ik niet. Dat is toch wel een beetje met geld gooien, met heel veel geld. Ach, ach, ach, nu begrijp ik het. Daarom moet het politiegebouw in het stadscentrum verkocht worden. Om de rekening te kunnen betalen.”

Zij: “Chérie, ik ben blij dat uw euro gevallen is. Doei!”