JONG CD&V Kortrijk reikt haar Oranje Duim 2018 uit aan de bij(en). De jongeren willen hiermee het belang van de bij(en) voor onze maatschappij in de bloemetjes zetten.

Voor het derde jaar op rij reikt JONG CD&V Kortrijk haar Oranje Duim uit. Met de duim wil JONG CD&V bijzonder engagement voor en door Kortrijkse jongeren in de bloemetjes zetten. Dit jaar neemt JONG CD&V die bloemetjes vrij letterlijk. De Oranje Duim 2018 gaat niet naar een mens maar naar een dier, de bij.

De jongeren onderstrepen hiermee het niet te onmiskenbare belang van de bij voor de mens. De honingbij zorgt niet enkel voor lekkere honing maar ook voor producten die voor medische doeleinden gebruikt kunnen worden en wordt soms zelfs ingezet als therapie in ziekenhuizen. Samen met de wilde bijen, waaronder de hommel, zorgt zij voor de bestuiving van gewassen, het overbrengen van stuifmeel van de ene bloem naar de andere, waardoor er meer en betere vruchten en zaden aan planten en bomen groeien. De planten en bloemen hangen voor hun overleving dus vaak af van de bijen. Zonder de bijen zou de variatie aan planten en bloemen minder groot zijn.

Wij als mens hangen dus ook af van de bij: zij zorgt enerzijds voor het in stand houden van de biodiversiteit en anderzijds voor onze landbouw en voedselproductie. De bijen staan in voor de bestuiving van de meeste van de geteelde gewassen. De drie imkers, Claude Courtens, Arne Deschepper en Gilbert Deketele, die namens de bij de Oranje Duim in ontvangst nemen, benadrukken het belang van de bij.  

Zonder haar zou ons ecosysteem minder goed functioneren , zou er een eentoniger landschap zijn en dreigt zelfs hongersnood. Ze vormt ook een goede indicator van hoe het met ons leefmilieu gesteld is. Toch wordt de hardwerkende bij, ondanks reeds genomen inspanningen, nog steeds bedreigd door verschillende factoren: parasieten, wespen, pesticiden,…

“Gelukkig is het nog niet te laat en kunnen we er samen iets aan doen”, stelt Anaïs de Bethune, voorzitter JONG CD&V Kortrijk, die daarmee een van de motivaties van de keuze voor de laureaat 2018 meegeeft. “JONG CD&V Kortrijk steekt dus symbolisch haar (oranje) duim op voor de bij en vraagt meer aandacht voor dit toch wel onmisbare diertje”, alsnog Anaïs de Bethune.

  • Leefmilieu & natuur
Lees de reacties ()
Lees de reacties () Verberg reacties