Wittelintjesactie Vrouw & Maatschappij Kortrijk: 'Ieder kind heeft recht op een geweldloze opvoeding'

In ruim 40 procent van de situaties met partnergeweld is minstens één kind getuige. Deze kinderen worden zelden erkend als slachtoffer en worden vaak over het hoofd gezien bij het nemen van de juiste maatregelen. Getuige zijn van geweld op een jonge leeftijd heeft nochtans verstrekkende en ernstige psychische en emotionele gevolgen. Daarom moet in preventie, detectie en hulpverlening van intrafamiliaal geweld het kind mee centraal staan.

“We pleiten voor een bredere bekendmaking van de hulplijn 1712 en de mogelijkheid om anoniem aangifte van een verontrustende thuissituatie te doen. Ook de kindreflex, een instrument voor professionals om verontrustende thuissituaties te detecteren, moet verder uitgerold worden. Daarnaast kunnen politieprocedures kindvriendelijker en laagdrempeliger gemaakt worden", aldus de vrouwen van CD&V Kortrijk.

Enkele CD&V-mandatarissen en V&M-vrijwilligers gaven vrijdagochtend aan het politiecommissariaat in de Minister de Taeyelaan in Kortrijk witte lintjes en een pluche knuffelhond (symbool van de wittelintjesactie dit jaar) af aan Filip Devriendt, korpschef van de politiezone Vlas, en de verantwoordelijke van de sociale cel Isabelle Degraeve.
 
"De lokale politie speelt een belangrijke rol bij de preventie en aanpak van de gevolgen van intrafamiliaal geweld op kinderen. De pluche knuffelhond staat er nu uitgestald als teken van hun engagement in de strijd tegen intrafamiliaal geweld. Tegelijk maakt de hond de hulplijn 1712 bekender en toont hij aan kinderen dat ze op deze plaats in veilige omstandigheden kunnen spreken over geweld bij hen thuis."

PERS

  • Gezondheid & welzijn
  • CD&V in Beweging
  • Gezinsbeleid
  • Jeugd
  • Politie & veiligheid
  • V&M